Fennállásának 70. évfordulóját ünnepelve újabb mérföldkőhöz érkezett a HAJDU Cégcsoport. A megújuló energia iránt elkötelezett, épületgépészeti termékeket gyártó társvállalata, a HAJDU Zrt. termelését immár helyben termelt villamos energia is szolgálja.

 

A középtávú fejlesztési terv részeként megvalósult ipari méretű napelempark ünnepélyes átadására 2022. október 25-én került sor. Az eseményt megnyitotta Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium államháztartás finanszírozásáért és nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki hangsúlyozta, hogy a jelenlegi energia ellátási helyzetben még inkább fontosak a megújuló energiát hasznosító fejlesztések. „A legfőbb célok ma az energiaellátás biztosítása, a munkahelyek védelme és a háború okozta káros hatások és a szankciós infláció mérséklése.”

 

 

Az átadó során Dedéné Novotni Anna, a HAJDU Cégcsoport igazgatóságának alelnöke kiemelte, hogy az elmúlt évek során megvalósult átfogó energetikai program keretében teljes infrastrukturális hálózatukat korszerűsítették. „Ugyanakkor az energiaárak drasztikus növekedése miatt a jelenlegi fejlesztés még inkább felértékelődik számunkra. A megtermelt zöld energiának köszönhetően a jövőben csökken a HAJDU Zrt. létesítményeinek villamos energia költsége, illetve hozzájárul a stabil energiaellátás biztosításához, a hosszú távú és megbízható működést garantálva.”

 

A 10.000 m2–es területen, talajra telepített, 496 kW összteljesítményű naperőmű kivitelezése kora tavasszal kezdődött, s a munkálatokat közel 7 hónap alatt, ütemterv szerint megvalósították. Az újonnan létesített erőmű 1280 napelemtáblája éves szinten 585 ezer kWh energiát állít elő, amely a vállalat villamos energia igényének mintegy 20%-át fedezi majd.