A vállalat informatikai támogatottsága


 

A HAJDU Autotechnika Ipari Zrt. az IFS Applications ERP rendszer segítségével teljesíti az autóipari beszállítói követelményeket.
Az IFS Applications ERP rendszer által biztosított fő folyamatok:

  • teljes pénzügy, számvitel és kontrolling riport,
  • menedzsment riport,
  • rendelések és előrejelzések feldolgozása (EDI),
  • anyagigény előrejelzés és megrendelés, (MRP),
  • heti gyártási terv készítés,
  • erőforrás és kapacitás szükséglet tervezés, (CRP),
  • szerszám- és eszköz karbantartás,
  • vonalkódos készletnyilvántartás és gyártáskövetés, (FTY),
  • karbantartási modul,
  • mérő- és ellenőrző eszköz kezelés.

 

 

Tervező szoftverek


 

Creo

jelenleg a szoftver 4.0-s verziójával dolgozunk, örökzöld követéssel rendelkezünk. A szerszámok 3D modelljének megalkotását, és a 2D rajzdokumentáció elkészítését ezzel a rendszerrel valósítjuk meg, automatizált megoldások alkalmazásával.

 

AutoForm

2017 februárjában váltott a vállalat a DynaForm szoftverről AutoForm-ra, jelenleg az R8-as verziójával rendelkezünk. Az AutoForm a terítékképzés, a megvalósíthatósági vizsgálatok, valamint a teljes alakítási folyamatok szimulációja mellett a szerszámár képzésünkben is részt vesz (Planning&Bidding modul)

 

 

 

EDI, MRP, CRPFTY
EDI - Elektronikus adatcsere (Electronic Data Interchange):

Az EDI beolvasó modul fogadja a vevői üzeneteket, amelyeket azok tartalmától függően vevői ütemezéssé, vagy vevői rendeléssé alakít. Az EDI bevezetése óta töredék idő alatt megtörténik a vevői rendelések feldolgozása. A vevői igények szolgálnak az összes többi kapcsolódó folyamathoz (MRP, CRP, gyártástervezés) tervezési bázisként, hogy a termelés és a beszerzés pontos és naprakész igények szerint legyen végrehajtva.

MRP - Anyagszükséglet tervezés (Material Requirement Planning):

A vállalatirányítási rendszerben (IFS Applications) rögzített vevői igények, az egyes cikkekhez kapcsolódó termékstruktúra (az adott cikkhez szükséges anyagok) alapján az MRP modul kiszámolja a vállalat összes (alap-, rezsi- és segéd-) anyag szükségletét, melyből igény szerint beszerzési megrendelést készít a preferált, vagy fixen beállított beszállító részére, melyet elektronikus formában (EDI, e-mail), vagy nyomtatott formában lehet továbbítani.

CRP - Kapacitásszükséglet tervezés (Capacity Requirement Planning):

A vállalatirányítási rendszer cikkeihez rögzített műveletterv és termékstruktúra alapján dolgozik. Itt minden elvégzendő művelethez a szükséges munkakör, munkahely, szerszám és ciklusidő van rögzítve. Ez a modul közvetlen összeköttetésben van az MRP-vel. Ugyanis az anyagszükséglet tervező által generált igények alapján, a darabszám és a ciklusidő szorzatából képződik az adott erőforrások kapacitás igénye és azok lekötése.

FTY - Vonalkódos rendszer, (Full-traceability)

A vonalkódos technika, az ún. "aktív vonalkód" fenntartja a folyamatok áttekinthető irányítását, az autóiparban megkövetelt nyomonkövethetőséget, ugyanakkor az abban résztvevő összes dolgozó személyes tevékenységének közvetlen ellenőrzését is lehetővé teszi.

Ezek alapján elmondhatjuk, hogy a vállalati szervezettség legmagasabb fokát adja vállalatirányítási rendszerünk.