A Hajdu Autotechnika nem áll meg az autóiparban.

Az autóiparban végbemenő strukturális átalakulás hatását a Hajdu Autotechnika is figyelembe veszi stratégiájában, így jelentős szerepet kap vevőkörének bővítése, átalakítása. E téren komoly sikereket ért el a vállalat az elmúlt időszakban, hiszen számos új partnerrel lépett kapcsolatba.

„Vevőstruktúránk átalakítása a jövőben is meghatározó feladat marad számunkra. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy az autóipar strukturális átalakulását ne kövessük le, így tudatosan haladunk tovább ezen az úton. Ebből a szempontból a BMW debreceni gyárának építése komoly lehetőséget hordoz magában, amit igyekszünk megragadni. Ugyanakkor kifejezett törekvésünk az, hogy partnerpalettánk színesebb legyen, ne csupán autóiparba, hanem egyéb iparágakba is végezzünk – lehetőség szerint minél komplexebb – lemezalakítási tevékenységet” – folytatta a vállalat vezérigazgatója.

Dedéné Novotni Anna a Hajdu Autotechnika Zrt. vezérigazgatója

Dedéné Novotni Anna a Hajdu Autotechnika Zrt. vezérigazgatója | Fotó: Hajdu Autotechnika Zrt.

A cég fő profilját képezi a préselt és mélyhúzott alkatrészek előállítása, illetve az ehhez szükséges szerszámok tervezése és gyártása, több mint 70 éves gyártási és 20 éves autóipari tapasztalattal.

Szerszámgyártás felsőfokon

A szerszámtervezés teljeskörűen 3D-s környezetben történik. A késztermék előállításához szükséges alakítási lépéseket és az azok során végbemenő alakváltozásokat AutoForm szoftverben szimulálják és segítségével meghatározzák a szerszámfelületeket. Az így lemodellezett szerszámfelületek segítségével Creo vagy CATIA tervezőszoftverekben készítik el a szerszámozás kész modelljeit, mely átjárást biztosít más tervező szoftverek felé.

A Hajdu szerszámgyártás és szerszám karbantartás terén minden olyan technológiával rendelkezik, ami az egyszerű, egy fészkes szerszámoktól a transzferszerszámok legyártásáig szükséges (marás, esztergálás, köszörülés, huzal és tömbszikra, hőkezelés, összeszerelés). A legyártott szerszámelemek megfelelőségét a legkorszerűbb, Blue-LED fényszkenneres vagy 3D-s méréstechnikával ellenőrzik.

A Hajdu Autotechnika Zrt.-nél napjainkban a kipufogórendszer alkatrészein túlmenően már számos egyéb egységbe is gyártanak alkatrészt, például ülésekbe, tetőablak rendszerekbe vagy akár a karosszéria bizonyos részeibe. A vállalat termékei a luxusautóktól a tehergépjárműveken keresztül a munkagépekig számos típusban és márkában megtalálhatóak.

A Hajdu Autotechnika középtávú tervei között szerepel energiakitettsége csökkentése, amely több egyéb beruházás mellett a következő években egy napelempark létesítését is magában foglalja.